sledujte nás na Facebookufacebook

Celerovo – mrkvové hranolky


1 porce
Energie 918kJ/220kcal
Bílkoviny 17,3 g
Tuky 8,2g
Sacharidy 32,3g

200g celer
200g mrkev
5g olivový olej
100g sýr Cottage
Bylinkové koření, čerstvé bylinky

Celer a mrkev očistíme a nakrájíme na tenké hranolky. Poté zakápneme olivovým olejem a posypeme bylinkovým kořením. Můžeme nechat takto naložené přes celý den. Poté vysypeme na pečící papír a dáme upéct do trouby. Jako přílohu podáváme dresink ze sýru Cottage, čerstvých bylinek a bylinkového koření.

Celer je bohatým zdrojem vitamínů B1, B2, B6 a C, dále draslíku, kyseliny listové, hořčíku, vápníku, železa, fosforu, sodíku a mnoha aminokyselin. Pomáhá snižovat cholesterol, snižuje riziko vzniku rakoviny žaludku, snižuje krevní tlak, zlepšuje funkci ledvin, ulevuje od zácpových problémů – působí jako projímadlo.

Mrkev je výborný zdroj beta-karotenu, rostlinné formy vitaminu A, obsahuje vlákninu. Tělu prospějeme více, když budeme konzumovat mrkev vařenou než za syrova.


Celozrnná pizza