sledujte nás na Facebookufacebook

Domácí sójové mléko


500 g sójových bobů
6 l vody
sůl

Sójové boby si necháme namočené přes noc ve vodě (min. 8–10 hod). Poté je promneme mezi prsty, abychom boby zbavily slupek, a slupky scedíme. V hrnci necháme zavařit vodu a část vody odebereme do jiné nádoby, přisypeme proprané boby a ponorným mixérem rozmixujeme do hladké konzistence. Tuto směs nalijeme k vařící vodě a přidáme špetku soli. Zprvu za stálého míchání vaříme, jelikož se bude vytvářet pěna, která má tendenci utíkat. Tento jev se však ustálí a poté už mícháme jen občas, vaříme cca 30 min. Po uvaření necháme mléko vystydnout a necháme usadit rozmixovanou směs bobů na dno hrnce. Po vychlazení mléko přecedíme přes plátno do lahví. Uchováváme v lednici max. 3 dny. Mléko můžeme využívat zcela obdobně, jako kravské mléko.

Po přecezení mléka zůstane směs rozmixovaných bobů, tzv. okara. Tuto směs můžeme využít na karbenátky, přidávat do snídaňových kaší, paštik, pomazánek, použít jako zahušťovadlo do polévky či omáček, upéct jako sušenky apod.

Namočíme si sojové boby na 8-12 hod.Namočíme si sojové boby na 8–12 hod.

Boby propereme a odstraníme slupky.Boby propereme a odstraníme slupky.

Sojové boby připravené k dalšímu zpracování.Sojové boby připravené k dalšímu zpracování.

Přidáme trochu vody a boby rozmixujeme.Přidáme trochu vody a boby rozmixujeme.

Rozmixované boby přivedeme, za stálého míchání, k varu.Rozmixované boby přivedeme, za stálého míchání, k varu.

Stále mícháme, mléko nám po chvíli začne vytvářet hustou pěnu.Stále mícháme, mléko nám po chvíli začne vytvářet hustou pěnu.

Po vychladnutí mléko scedíme přes plátno.Po vychladnutí mléko scedíme přes plátno.


Chia fresca