Domácí sójové mléko
500 g sójových bobů
6 l vody
sůl
Sójové boby si necháme namočené přes noc ve vodě (min. 8–10 hod). Poté je promneme mezi prsty, abychom boby zbavily slupek, a slupky scedíme. V hrnci necháme zavařit vodu a část vody odebereme do jiné nádoby, přisypeme proprané boby a ponorným mixérem rozmixujeme do hladké konzistence. Tuto směs nalijeme k vařící vodě a přidáme špetku soli. Zprvu za stálého míchání vaříme, jelikož se bude vytvářet pěna, která má tendenci utíkat. Tento jev se však ustálí a poté už mícháme jen občas, vaříme cca 30 min. Po uvaření necháme mléko vystydnout a necháme usadit rozmixovanou směs bobů na dno hrnce. Po vychlazení mléko přecedíme přes plátno do lahví. Uchováváme v lednici max. 3 dny. Mléko můžeme využívat zcela obdobně, jako kravské mléko.
Po přecezení mléka zůstane směs rozmixovaných bobů, tzv. okara. Tuto směs můžeme využít na karbenátky, přidávat do snídaňových kaší, paštik, pomazánek, použít jako zahušťovadlo do polévky či omáček, upéct jako sušenky apod.
Namočíme si sojové boby na 8–12
hod.
Boby propereme a odstraníme
slupky.
Sojové boby připravené k dalšímu
zpracování.
Přidáme trochu vody a boby
rozmixujeme.
Rozmixované boby přivedeme, za stálého míchání,
k varu.
Stále mícháme, mléko nám po chvíli začne
vytvářet hustou pěnu.
Po vychladnutí mléko scedíme přes
plátno.
