sledujte nás na Facebookufacebook

Zdravý mrkvový dortík


Základ dortu:
150 g mrkve
50 g jablek
100 g rozinek
250 g vlašských oříšků
20 g chia semínek
20 g kokosu
3 PL sirupu agave (můžeme použít med)
1 ČL skořice
1 PL kokosového oleje

Poleva:
100 ml citrónové šťávy
60 g mandlí natural – oloupané
60 g kešu natural
3 PL sirupu agave (můžeme použít med)
100 ml vody
2 PL kokosového oleje
1 ks vanilkového lusku

Mandle a kešu, které budeme používat při přípravě polevy, si namočíme přes noc do vody. Mrkve oloupeme a můžeme buď nastrouhat, nebo v mixéru rozmixovat na menší kousíčky. Jablka rovněž oloupeme a nastrouháme. V míse smícháme mrkev, jablka, rozinky (můžeme pokrájet na menší kousky), chia semínka, kokos, skořici a na malé kousky pomleté vlašské ořechy. Do této sypké směsi si přimícháme roztopený kokosový olej (za studena je tuhý) a sirup z agave. Pečlivě promícháme a směs dáme do otvírací dortové formy, kde jí pořádně uhladíme a dáme odležet do lednice.

Polevu si připravíme z namočených ořechů, které dáme do mixéru spolu s vodou, sirupem, citrónovou šťávou a roztopeným kokosovým olejem. Mixujeme až do zcela hladké konzistence. Nakonec přimícháme vanilku.

Formu se základem dortu si vyndáme z lednice a polevu na něj rovnoměrně rozprostřeme. Posypeme vlašskými ořechy a vrátíme na pár hodin do lednice. Při podávání dortík ozdobíme čerstvě nastrouhanou mrkvičkou.


Vdolečky s ovocnou náplní a mléčnou pěnouZdravý semínkovo – oříškový chlebíček